fbpx

Biodiversitet i hverdagshaven

Biodiversitet i hverdagen

“Dengang var der masser af grøftekanter og vildgroede marker. Nu er der ingen regnorme og højst to meter brede læhegn i det danske landskab.”

Dette fortæller Arne, som er pensioneret anlægsgartner.
Han husker tilbage til dengang han var dreng og mindes en tid med langt mere biodiversitet i Danmark.

Arne vil gerne slå et slag for vigtigheden af et selvkørende og sundt naturmiljø, både i frilandet og i haverne.
– og heldigt for Arne er det, at der i det senere år er kommet stort fokus på biodiversitet både ved kommunerne og ved de private.

Anlægsgartner Arnes råd:
Sådan implementerer du biodiversitet.

Biodiversitet har en stor størrelse og kan samtidig være svær at definere. Vi har spurgt anlægsgartner og Bedste Arne, om hvordan han forslår en holdbar implementering af biodiversitet i hverdagshaven.
Han har fire hovedpunkter:

  • Praktisér holdbar kompostering
  • Bygningsformer og højdeforskelle
  • Fokusér på de ting der giver mening

Kompostering

kompostering refererer til processen, hvor man bevidst fremmer og kontrollerer nedbrydningen af planter og anet organisk affald. Dette danner en naturlig gødning til planter.

Kompostering har en væsentlig rolle i at skabe en sund have med et velfungerende biosystem. Fordele ved kompostering er blandt andet;

  • Intet behov for besværlig bortskaffelse af haveaffald og madaffald
  • God muld med naturlig gødning til brug i hele haven

Sådan sætter du gang i din kompostering

Først skal du have afmærket et område til din kompost. Her kan du enten købe en kompost beholder eller bygge din egen. Et område til kompost behøver ikke være lavet af det fineste materiale, da det som oftes står i et afsides hjørne af haven – og det er der flere grunde til

Med kompost – så slipper du for ture til genbrugsstationen og har mulighed for at producere gennem-komposteret og rig jord der fremmer god vækst for din have.

Købe kompost

“Kompost man får fra genbrugsstationer, får sjældent nok tid til at producere den gode næring
– derfor er det sort, hvilket tyder på det ikke er komposteret færdigt.”


Anlægsgartner “Bedste”, Arne

Økologisk have

Med et komposteringssystem har du rig mulighed for at dyrke en sund og næringsrig have på økologis vis. I en kompost dannes der nemlig naturligt et stort indhold af humus, kalium- og fosfor i dyrkningsjorden.

Bygningsformer der fremmer:

For at flere typer planter og insekter kan trives skal man fremme gode levevilkår for flere typer arter.
Én af de nemmeste måder at gøre dette på er at skabe områder med sol og skygge og områder med meget fugt og tørke.
Ofte skabes dette ved at lave små bakker i haven som naturligt skaber områder med skygge og fugt samt områder med sol og tørke.

Højbede er gode måde at lave skygge i en mere traditionel have. De er nemme at holde og kan hjælpe med at skabe miljøforskelle. Det er også en mulighed at lave områder af haven til natur have, hvor planter og dyr lever uforstyrret.

Det essentielle:

Vigtigst af alt er at finde en holdbar løsning der passer ind i din have og i din hverdag. Derfor bør du kun vælge de tiltag der giver mening for dig.
Det kan være tidskrævende at passe en have og ændre den alt efter sæsonerne. Det er derfor vigtigt ikke at føle sig forpligtet til hele paletten af biodiversitet. Det er i stedet godt at fokusere sin energi på enkelte tiltag der giver mening for dit ambitionsniveau.

Derfor har vi spurgt Bedste Arne om hvad der generelt er vigtigst for en sund have og hvor du kan springe over!
Det vigtigste er; jordbundsforholdene. En cyklisk tilstand i din have er vigtig og kan oprette sig selv med en næringsholdig jord.
Du kan springe dette over; såning af vilde blomster. Disser giver ikke noget andet end et smukt udtryk, hvilket selvfølgelig stadig kan være vigtigt. Men for udvidelsen og opretholdelsen af en divers have gør de intet!
Mangler ud inspiration til hvilke blomster der er en del den såkaldte ‘Innovativ planteliste til biodiversitet’, så er følgende et par eksempler:

  • Rododendron
  • Blomster med nektar og pollen er et stort fødegrundlag for mange insekter. Plant derfor ting som krokus, anemoner og løgkarse – og lad din have beholde sine mælkebøtter.
  • Buske og hække som en for eksempel en hvidtjørn giver både pollen til insekter samtidig med at fugle kan lave redder.
  • Planter med forskellig spiring, så der er liv i haven på tværs af sæsoner.
  • Læs mere om forskning på præcis dette område

Hvad er biodiversitet?

Biodiversitet henviser til en variation i den levende natur. Det drejer sig ofte om et samspil af arter og økosystemer, som kan forekomme i naturen. Når vi snakker om biodiversitet tænker mange på lokalområderne og haven. Vil du vide mere om biodiversitet i hverdagshaven, så læs med her.

Kan jeg få biodiversitet ind i min have?

Det kort svar er, ja. Biodiversitet er et fænomen der kan implementeres på en lille skala, såvel som en stor. Ved biodiversitet i haven er kodeordet; holdbarhed. Lær mere om hvordan du kan inkludere mere biodiversitet i din have, her:

Hvilke planter er bedst for biodiversitet?

Én måde man kan fremme planter til god biodiversitet, er ved at skabe de rigtige forudsætninger. Dyrkning i forskellig højder kan give stor gavn til biodiversiteten. Arealer med mere skygge og vand fremmer nemlig andre insekter og planter end varme og tørre steder. Det gælder optimal biodiversitet er forskellige højder. Læs mere om hvordan du kan skabe nyttig højdeforskel i den have.

Kræver biodiversitet meget arbejde?

Biodiversitet, i sin enkelthed, kræver ikke meget arbejde.

Hvad er biodiversitet godt for?

Et natursystem der er præget af biodiversitet, forstås ofte som et cyklisk selvkørende system.
I haven kan dette betyde mere rigdom både indenfor plantearter og derfor også dyrearter. Dette kan resultere i færre udbrud af sygdom i din have og giver dig rig mulighed for at dyrke haven økologisk.
Læs mere om hvordan du let kan omlægge din have til biodiversitet.