fbpx

Gødning af græsplænen? Sådan gør du.

Gødning af græsplænen? Sådan gør du

Skal jeg gøde min græsplæne?

Hvis du gerne vil have en flot, grøn og sund græsplæne, har græsset godt af at blive gødet mindst 1 gang årligt. Gødningen tilfører græsset de nødvendige næringsstoffer det skal bruge, for at gro flot og sundt. En sund græsplæne mindsker også væksten af mos og ukrudt, da disse simpelthen ikke kan få fat i det tætte græs.

Hvis du bruger en opsamler på din græsslåmaskine, bør din plæne gødes oftere end hvis du lader det afklippede græs ligge. Det afklippede græs vil nemlig formulde og tilføre næringsstoffer til plænen.

Hvornår bør jeg gøde græsplænen?

Det er en god idé at gøde græsset flere gange i løbet af sæsonen. Start gerne om foråret – sidst i marts eller først i april – for at give græsset en god start på sæsonen. Du kan med fordel gøde din græsplæne flere gange i løbet af april til og med juni. Gød plænen en sidste gang i september, for at give græsset styrke til at klare sig godt igennem vinteren.

Hvor meget skal jeg gøde?

Hvor meget du bør gøde din græsplæne kommer an på hvilken græsart plænen består af, samt hvilken type gødning du vælger at bruge. Men her giver vi dig et fingerpeg for den mest almindelige græsplæne.

Bruger du kunstgødning, anbefales det at gøde plænen 3-4 gange over sæsonen. Hvis du bruger en organisk gødning er det nok at gøde 1 gang i starte af foråret. Organisk gødning frigiver nemlig næringsstofferne langsommere og over en længere periode. Til gengæld skal der bruges mere organisk gødning end kunstgødning.

En tommelfingerregel for en helt almindelig græsplæne, er at bruge ca. 3 kg almindelig kunstgødning på 100 kvadratmeter plæne. Ved brug af organisk plænegødning skal der bruges ca 5 kg gødning på 100 kvadratmeter græsplæne.

Har du brug for hjælp til at gøde græsplænen? Bestil en pensioneret havemand til at udføre arbejdet for dig.

Skal jeg også sprede kalk i min græsplæne?

Hvorvidt det kan være en fordel af sprede kalk i din græsplæne kommer an på jorden i din have. Hvis du har en have med allerede kalkholdigt jord, er der ingen grund til at sprede kalk på græsplænen – det vil ikke have nogen særlig effekt. Men hvis du derimod bor et sted, hvor jorden ikke indeholder meget kalk, og dermed er mere sur, kan der være fordele i at give græsplænen noget kalk. En sur jord giver nemlig gode forudsætninger for at mos kan vokse, og giver græsset dårligere vækstbetingelser. Det kan dog ikke skade græsplænen af sprede kalk, så hvis du er i tvivl, er det da forsøget værd.

Kalk skal helst spredes tidlig forår (marts/april)  eller efteråret, hvor græsset endnu ligger i dvale. Få hjælp af en pensioneret havemand til at sprede kalk på din græsplæne.