fbpx

Hvornår er det bedst, at plante ny hæk?

Hvornår er det bedst, at plante ny hæk?

Når du skal sætte ny hæk, afhænger det optimale plantetidspunkt af, hvilken type hæk du har valgt. Er det en stedsegrøn hæk, der er grøn hele året, eller en løvfældende hækplante, der smider bladene til vinter? Det har også betydning, hvorvidt du vælger at købe hækplanterne som barrods hækplanter eller som planter i potte.

Stedsegrøn eller løvfældende hæk

En stedsegrøn hæk, der har grønne blade hele året, har som hovedregel bedst ved, at blive sat i jorden omkring august-september måned. Dette skyldes, at hækplanternes rødder skal bruge varme fra jorden til at udvikle sig inden frosten kommer. Hvis stedsegrønne hækplanter bliver sat i for kold jord kan det skade rødderne. Du kan også sætte din stedsegrønne hæk i forårsmånederne april-maj, men her skal du være mere opmærksom på vandingen.

Eksempler på populære stedsegrønne hækplanter:

  • Liguster
  • Thuja
  • Laurbærkirsebær
  • Buksbom

Løvfældende hække, der smider bladene om vinteren eller i løbet af året, har bedst af at blive plantet om efteråret gerne i løbet af november måned, når planten har smidt sine blade. Specielt hvis hækplanterne købes som barrodsplanter, har de blottede rødder bedst af, at planten har smidt sine blade og gået i dvale. Løvfældende hække kan sættes hele vinteren, men det anbefales dog at få dem sat inden frosten tager for godt fat – altså er starten af november det optimale tidspunkt.

Eksempler på populære løvfældende hækplanter:

  • Bøg
  • Syren
  • Surbær
Barrods hækplanter eller pottede hækplanter

Du kan spare mange penge ved at købe barrodshækplanter frem for hækplanter, der er plantet i potter. Dog skal man med barrodsplanterne være mere opmærksom på, at få dem sat i jorden på det rigtige tidspunkt af året. Det er også vigtigt at få dem plantet hurtigst muligt efter indkøb, så de ikke tørrer ud. Pottede hækplanter kan sættes størstedelen af året. De er mere hårdføre, da rødderne er beskyttet i pottens jord. Til gengæld er de ofte noget dyrere end barrods hækplanter.

Hvordan planter man hæk

Der er flere ting at holde styr på når man planter hæk, både i forhold til at forberede jorden inden plantning, sætte hækplanterne med den korrekte afstand, og give de nye planter en optimal start efter plantning. Ønsker du hjælp fra en Bedste til at plante hæk, kan du bestille en Bedste her på vores hjemmeside til at klare ærterne, og samtidig give dig gode råd til vedligeholdelse af din nye hæk.

Bøgehæk

Opsummering

Hvornår er det bedst at plante hæk?

Det optimale plantetidspunkt afhænger bl.a. af, hvilken type hæk du har valgt. Det har også betydning, hvorvidt du vælger at købe hækplanterne som barrods hækplanter eller som planter i potte.

Barrods hækplanter eller pottede hækplanter

Du kan spare mange penge ved at købe barrodshækplanter frem for hækplanter, der er plantet i potter. Dog skal man med barrodsplanterne være mere opmærksom på, at få dem sat i jorden på det rigtige tidspunkt af året.

Hvordan planter man hæk

Der er flere ting at holde styr på når man planter hæk, både i forhold til at forberede jorden inden plantning, sætte hækplanterne med den korrekte afstand, og give de nye planter en optimal start efter plantning.