fbpx

Sommer Køkkenhaven

Sommer køkkenhave

Sommer i køkkenhaven

For de fleste betyder sommer mere tid udendørs og mere jord under neglene.
Vi har samlet nogle af vores bedste tips til haven, så du kan komme godt i gang med dine haveprojekter.

Har du set vores guide til køkkenhaven i foråret? – Så er du helt sikkert klædt godt på til denne sommer!

Du kan se alle vores blogs inde på hjemmesiden, vi deler gode tips og tricks til alt fra have, hus og hverdagen.

Juni

Juni er krydderurternes tid. Mynte, persille, basilikum, koriander, purløg, oregano, dild og mange flere. Mange af disse planter kan både stå frit, indendørs eller på altaner.

Køkkenhave på altanen

Ingen have? – Intet problem!
Har du en altan med der er har tid i solen, så er der rig mulighed for at udfolde en mindre køkkenhave.
Grøntsager som:
– chili, peberfrugt og tomater kan alle dyrkes, hvis du har mulighed for at give planterne læ og sol. Alternativt kan du også købe små drivhuse, der forstærker processen
– gulerødder kan også gro i potter, givet af den sort du køber, er af en mindre type.
krydderurter er perfekte til altanen. Giv dit sommerkøkken et pift med krydderurter på altanen.

Juni er et sweet spot mellem forår og sommer vækst. I denne måned har du mulighed for stadig at nå nogle af de grøntsager der normalt hører foråret til, og give dig selv en sen høst.

Nogle af dem er rødbeder, gulerødder og ærter. Sidstnævnte falder dog ikke under kategorien af grøntsager, der resulterer i sen høst. Ærter skyder nemlig hurtigere frem end rødbeder og gulerødder.
Når det kommer til gulerødder kan du ovenikøbet også med fordel så af flere omgange så du også kan høste af flere omgange. Det er størrelsen der udgør om de er spiseklar og nogle typer af gulerødder kan endda stå til vinter, da de godt kan tåle milde frostgrader.

Ligesom gulerødder er radiser også gode at så løbende, da de hurtigt giver afkast. De kan ovenikøbet sås helt frem til september og så du har radiser hele sommeren.
Agurker til friland sås i juni (jordtemperaturen skal være mindst 10 grader) (agurk i drivhus?)

Juli

Sommerens måneder er ofte varme og tørre. Derfor er denne periode præget af meget vækst for de fleste grøntsager.
Disse faktorer gør det vigtigt at have et skarpt øje på køkkenhaven , da den nemt kan gå hen og bliver udtørret. Grundet julis tørke kan det være en god idé, at vande haven.
Salat er et godt eksempel på en grøntsag, der ikke trives ved disse varme temperaturer og tørre miljø. Derfor er salat én af de arter der skal plantes uden for solens stråler og med vand til rådighed.

Rødbeder er for de fleste en efterårs grøntsag, men alt efter hvor tidligt de er sået, så kan de allerede høstes i juli. (Se mere om hvornår du bør så og høste i Køkkenhave Kalenderen).

Salat spirer dårligt i varmt vejr – derfor kan du så salat direkte i jorden om foråret eller vælge at forspire inden døre, inden du udplanter (hvis du planter om sommeren).

Får du nok ud af din sommer høst?


Optimér din høst, og se vores guide til hvordan du bruger foråret i køkkenhaven optimalt.

Forår i køkkenhaven

Fra april til juni kan ærter sås – insektnet er en god idé – dette er mest vigtigt når planten er lille- når den vokser gode fuglene den ikke længere.

August

I denne måned er jordtemperaturen på sit højeste, og de fleste af havens grøntsager er klar til at blive høstet.
Hvornår høsten falder, er meget afhængigt af sæsonens vejr og tidspunktet for såningen.
I august begynder rodfrugter så småt at kunne høstes, hvorimod salater og kål kan have været klar i en måneds tid. Drivhusets høst står også på sit højeste nu og i den kommende måned.

God opbevaring af din høst

Mange grøntsager skal spises forholdsvist tæt på, at de høstes.
Men har du dyrket løg i løbet af foråret og sommeren, så kan de i august høstes og gemmes gennem de følgende sæsoner. Opbevaret ordentligt, så kan løgene nemt holde sig til det følgende forår og sommer. Én af de mest brugte metoder til at opbevare løg er at flette løg i ranker. Men før løgene flettes og hænges op, skal de tørre i solen. Efter løgene er gravet op, skal de ligge under solen og tørre.

Tørke og mørke er også gældende for opbevaring af kartofler. Kartofler kan holde sig en tid i jorden, og graves op som de skal bruges – men er tiden til at alle kartofler skal graves op, kan de gemmes i en sæk der kan ånde uden for fugt og sol.

Hvad kan man så i august?

I takt med at køkkenhaven bliver tømt ud, er der ny plads til planter, der gror hurtigt. Her er salat et godt eksempel og med de rigtige forhold kan du løbende så og høste salat helt til september.

Så nu og høst senere

August er et godt tidspunkt at gøre klar til næste års høst. Med den jordtemperatur kan jordbærplanter få en god start og gro til i løbet af efteråret. Det stærke netværk gør at du allerede først på sommeren kan begynde at høste jordbær.

De lune temperaturer i august er perfekte for dig, der gerne vil så vintersalat eller sætte hvidløg, så du kan høste tidlige afgrøder til foråret.

Læs mere om køkkenhaven og download vores gratis køkkenhave kalender:

Få en gratis køkkenhave kalender
Hvordan opbevarer man bedst sin løg høst?

Opbevaret korrekt så kan din løg høst gemmes i næsten et år.
Læs med hos BedsteService og sørg for at din høst holder gennem vinteren og foråret.

Hvad kan man så i august?

I takt med at køkkenhaven bliver tømt ud er der ny plads til planter der gror hurtigt. Her er salat et godt eksempel og med de rigtige forhold kan du løbende så og høste salat helt til september.

Hvordan får du mere ud af din høst?

Optimér din høst, og se vores guide til hvordan du bruger foråret i køkkenhaven optimalt.